DAGBLADET 6. september 1980
Istedrytteren
Hver gang der efter krigen var tale om, at oversergent Hans Brodersen skulle gøre tjeneste ved Det Danske Kommando i Itzehoe, frabad han sig det. Alle forstod hans synspunkt med baggrund i oversergentens internering i koncentrationslejren i Neuengamme i tiden 1943-45.Men til Tyskland kom Hans Brodersen igen – nemlig som Istedrytteren.
En dag i sommeren 1950 blev han kaldt ind til sin regimentschef, oberst C. Gundelach, der fortalte, at han af de sønderjyske foreninger i Storkøbenhavn var blevet opfordret til at udpege syv rytterstafetter til at ride fra København til Isted i anledning af 100 årsdagen for slaget ved Isted. Syv egnede ryttere kunne obersten ikke finde i sit regiment på dette tidspunkt, men derimod én, der alene kunne ride de245 kilometer.
- Obersten sagde til mig: ”Denne tur har jeg tænkt, at du skulle have. Du er jo sønderjyde og velsagtens i så god træning, at du kunne klare turen”. Jeg skyndte mig at slå til, fortæller Brodersen.
Iført en tung og ubekvem dragonuniform fra treårskrigen (1848-50) red Hans Brodersen gennem landet, hyldet undervejs. De engelske besættelsesmyndigheder i Sydslesvig og de tyske myndigheder havde bestemt, at Brodersen skulle lægge uniformen ved grænsen og tilbagelægge resten af vejen i civilt antræk. Det undrede alle andre end de implicerede danskere, at de danske toldere ikke havde set så meget af skyggen af Brodersens kuffert, der var sendt i forvejen. En dansk forbindelsesofficer fik i hast arrangeret, at Brodersen måtte beholde uniformen på i hvert fald til Flensborg.
- Det var turens største og mest uforglemmelige øjeblik, da jeg red ind på kirkegården i Flensborg. Jeg trådte hen til mindesmærket for de faldne og afleverede mit budskab: ”Jeg er sendt herned for at bringe en hilsen fra alle danske nord for grænsen. På min tur herned har jeg følt, at det danske folk stod bag mig. I dyb ærbødighed og med tak for jeres dåd nedlægger jeg disse dugvåde blomster, der i denne morgenstund er plukket på Dybbøl banker. Æret være jeres minde”.
Hans Brodersen red så tilbage over grænsen. Her stod tolderne med hans kuffert – og et smøret grin. I civil fortsatte han til målet: Isted.
Materielforvalter Hans Brodersens beretning er delvist gengivet fra en interview artikel i Holstebro Dagblad den 6. september 1980 ved journalist K.E. Nielsen,i anledning af Hans Brodersens 60 års fødselsdag og 40 års JDR-jubilæum.
Se mere om oversergent Brodersen her
Se Hans brodersens foto her:
Læs om modstandsmanden Hans Brodersen: